Ispiši ovu stranicu
Petak, 08 Srpanj 2022 11:39

Webinar za CroRIS koordinatore na ustanovama

Napisao 

 

U organizaciji Centra za znanstvene informacije Instituta Ruđer Bošković i Sveučilišnog računskog centra (Srce) u srijedu, 6.7.2022., održan je webinar namijenjen CroRIS koordinatorima na ustanovama u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.

Na webinaru je prisustovalo više od 90 sudionika. Na samom početku je Amalija Babić, načelnica Sektora za znanstveni sustav i tehnološki razvoj u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, pozdravila sudionike i zahvalila koordinatorima ustanova na preuzimanju te uloge unutar Informacijskog sustava znanosti RH – CroRIS-a. Naglasila je važnost razvitka CroRIS sustava kao jednog od elemenata strateškog projekta MZO-a „Znanstveno i tehnologijsko predviđanje“.

Pomoćnik ravnatelja Srca, dr. sc. Ognjen Orel, upoznao je sudionike sa sustavom te prikazao dosadašnje aktivnosti na razvoju CroRIS-a. Voditelj Centra za znanstvene informacije IRB-a, dr. sc. Bojan Macan, detaljno je obrazložio različite uloge korisnika u sustavu, aktivnosti koje će obavljati, njihove ovlasti te opisao idealnog kandidata za svaku ulogu. Webinar je završio raspravom sudionika u kojoj su se pokušale razjasniti nejasnoće, a iz koje su proizašli i konstruktivni prijedlozi za razvitak sustava.


CroRIS je informacijski sustav znanosti Republike Hrvatske kojem je cilj izgradnja integriranog i interoperabilnog sustava koji objedinjuje sve relevantne informacije o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti. Sustav se izgrađuje u sklopu strateškog projekta „Znanstveno i tehnologijsko predviđanje Ministarstva znanosti i tehnologije“, a partner na projektu je Sveučilišni računski centar – Srce. Financiranje projekta je realizirano kroz „Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ u sklopu specifičnog cilja 1a1 „Povećana sposobnost sektora za istraživanje, razvoj i inovacije (IRI) za provođenje istraživanja vrhunske kvalitete i zadovoljavanje potreba gospodarstva“.


Informacijski sustavi koje je razvio i održavao Centar za znanstvene informacije IRB-a: Baza znanstvenih instrumenata – Šestar i Baza podataka projektnih aktivnosti u znanosti i visokom obrazovanju u Hrvatskoj – POIROT, već su migrirani u novo izgrađene module unutar CroRIS-a, dok je izgradnja modula za publikacije, koji će zamijeniti Hrvatsku znanstvenu bibliografiju – CROSBI, u tijeku. Srce i IRB će nastaviti surađivati na daljnjem razvoju i održavanju sustava: Srce kroz tehničku komponentnu razvijanjem sustava, a IRB će se baviti informacijskom komponentom, pružat će korisničku podršku i organizirati edukacije te raditi na uređivanju i dizanju kvalitete podataka.


croris webinar1

Napisale: Zrinka Alilović, Maja Hoić, Helena Šarić


Poslijednja izmjena dana Petak, 08 Srpanj 2022 12:49