Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 25 Srpanj 2022 09:27

Open Research Europe platforma prihvaćena za indeksiranje u Scopusu

Napisao 

Izdavačka platforma Europske komisije Open Reserch Europe (ORE) već je u svojim začecima prihvaćena za indeksiranje u bazi podataka Scopus. ORE je inovativna platforma s otvorenim pristupom i recenzijom nakon objave, posvećena istraživanju i projektima financiranim iz programa Obzor 2020 i Obzor Europa. Cilj platforme je pružiti istraživačima kvalitetno i intuitivno mjesto za besplatno i transparentno objavljivanje svojih radova u skladu s politikom otvorene znanosti Europske komisije. Platformu vodi međunarodni znanstveni savjetodavni odbor, a 2021. je nagrađena pečatom DOAJ kao jedna od najboljih praksi objave u otvorenom pristupu. Trenutno je sav sadržaj platforme indeksiran u Google Znalcu te sinkroniziran sa Zenodo repozitorijem kako bi uvrstio radove koji su prošli recenziju, a uskoro će biti poslan i u Inspec. Prihvaćenost za indeksiranje u Scopusu korak je prema još uspješnijem funkcioniranju platforme Open Research Europe.

Scopus je bibliografska i citatna baza podataka koja indeksira recenzirane izvore poput časopisa, zbornika sa skupova, knjiga, izvještaja i drugo te sadrži preko 70 milijuna zapisa kao što su znanstveni radovi, radovi s konferencija, poglavlja u knjigama, bilješke s predavanja i knjige. Za uključivanje u Scopus publikacije se trebaju pridržavati posebnih uvjeta koji uključuju dokazani akademski doprinos znanstvenom/stručnom području i kvalitetu sadržaja.

S obzirom na transparentnost i novitet platforme, ovo predstavlja veliku prekretnicu i daljnju potvrdu manjkavosti trenutnih modela objavljivanja, kao i priznanje kvalitete istraživanja do sada objavljenih na platformi. Tijekom sljedećih mjeseci svi će članci koji su prošli recenziju na ORE biti uključeni u Scopus, a unutar mjesec dana korisnici će moći vidjeti i profil platforme na Scopusu. Uključivanje ORE-a u Scopus značajno će povećati doseg i vidljivost radova objavljenih na platformi.

Više o ovom pozitivnom pokretu u otvorenoj znanosti pročitajte na blogu Open Research Europe-a.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 25 Srpanj 2022 09:44