Ispiši ovu stranicu
Utorak, 09 Kolovoz 2022 14:06

Clarivate najavio promjene u novom izdanju JCR-a!

Napisao 

Od 2023. godine faktor odjeka časopisa (eng. Journal Impact Factor – JIF) izračunavat će se za sve časopise u Web of Science Core Collection-u, pri čemu će časopisi iz Arts and Humanities Citation Index (AHCI) i Emerging Sources Citation Index (ESCI) dijela po prvi put dobiti vlastiti faktor odjeka. Izračunavanjem JIF-a za sve časopise u WoSCC-u izjednačavaju se uvjeti vrednovanja časopisa i omogućuje se sustavno i objektivno određivanje njihove utjecajnosti unutar određenog znanstvenog područja.

Što to znači za iduće izdanje baze podataka Journal Citation Reports (JCR)?

  • Po prvi put će vlastite faktore odjeka dobiti gotovo 9 tisuća časopisa (85 hrvatskih časopisa - 11 u AHCI i 74 u ESCI indeksu).
  • Broj časopisa s JIF-om u (zlatnom) otvorenom pristupu povećat će se za 8%.
  • Broj časopisa s JIF-om iz zemalja globalnog juga povećat će se za najmanje 5%.

 

Još jedna novost je da će novo izdanje JCR-a umjesto trenutne tri, u JIF-u imati samo jednu decimalu kako bi se korisnike potaknulo i na korištenje ostalih bibliometrijskih pokazatelja pri uspoređivanju časopisa.

Govoreći o novostima u JCR-u, glavna urednica WoS-a Dr. Nandita Quaderi, navodi sljedeće:

"Kako bi se ubrzao tempo inovativnih istraživanja, financijeri, ustanove i istraživači moraju biti u mogućnosti donositi odluke na temelju kvalitetnih podataka kojima mogu vjerovati. Kao dio naše kontinuirane predanosti integritetu znanstvene dokumentacije, odlučili smo prikazivati faktore utjecaja za sve časopise koji su indeksirani u WoSCC-u. (...) Dodjeljivanjem JIF-a časopisima u WoSCC-u osigurat će se potpuna transparentnost članaka i citata koji su pridonijeli utjecaju. Ova je odluka u skladu s našim stavom da i publikacije u časopisima koji su zadovoljili uredničku evaluaciju trebaju biti uključene u aktivnosti vrednovanja istraživanja, a ne samo one u visoko citiranim časopisima."

Što nas sve očekuje u 2023. godini, čitajte na Clarivate Analytics blogu.

 

Poslijednja izmjena dana Utorak, 09 Kolovoz 2022 14:30