Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 30 Siječanj 2023 00:00

Započinje PATTERN, novi projekt programa Obzor Europa

Napisao 

S novom godinom započeo je i novi Obzor Europa projekt Instituta Ruđer Bošković - PATTERN (Piloting open and responsible Activities and Trainings Towards the Enhancement of Researchers Networks). Riječ je o projektu koordinacije i podrške čiji je cilj promicanje prakse otvorenog i odgovornog istraživanja i inovacija (eng. Responsible Research and Innovation - RRI) razvojem i pilotiranjem aktivnosti i treninga za znanstvenike u svim fazama njihove karijere. Projekt je financiran u okviru Okvirnog programa Obzor Europa (HORIZON Europe), traje 42 mjeseca i u njega je uključeno sveukupno 19 organizacija i ustanova iz 13 europskih zemalja. Jedan od partnera je i Institut Ruđer Bošković čiji će Centar za znanstvene informacije i Odsjek za odnose s javnošću i promidžbu popularizacijskih projekata aktivno surađivati na projektu, između ostaloga, razvijajući i provodeći treninge za znanstvenike.

Implementacija PATTERN-a započet će sustavnim mapiranjem i sveobuhvatnom analizom suvremenih mogućnosti edukacije za znanstvenike o otvorenom odgovornom istraživanju i inovacijama (eng. Open RRI). Nakon konsolidacije postojećeg znanja i utvrđivanja nedostataka u prvoj fazi, u okviru PATTERN-a razvit će se inovativni nastavni planovi i programi, stavljajući naglasak na inkluzivnost i pravednost modula.

Teme koje će biti obuhvaćene nastavnim planovima i programima uključivat će otvorenu znanost, otvoreni pristup i FAIR upravljanje istraživačkim podacima, što će promicati znanstvenu čestitost i otvorenost RRI. Poticat će se inicijative znanosti za javnost i znanstvene komunikacije, a osim toga, projekt će se baviti i dimenzijama spola, nediskriminacije i uključenosti u istraživanje, diseminacijom i iskorištavanjem rezultata projekta te upravljanjem i vodstvom (npr. upravljanje emocijama i očekivanjima u istraživanju, postizanje uspjeha s manje stresa i sl.).

PATTERN treninge će provoditi i u praksi testirati 9 partnera i 5 pridruženih ustanova koje će djelovati kao pilot ustanove (AU, SISSA, CRI, OpenAIRE, UNISR, KNAW, RBI, SciLink, UMinho, UHelsinki, TCD, IZTECH, UDebrecen, HEAL-Link). Osim provođenja treninga unutar ustanova partnera, PATTERN će koristiti i OpenAIRE-ovu široku mrežu partnera za pilotiranje nastavnih planova i programa. Ovu mrežu činit će Hrvatska, Finska, Grčka, Mađarska, Irska, Nizozemska, Portugal i Turska, uključujući OpenAIRE-ove članove i NOAD-e (eng. National Open Access Desk).

PATTERN treninzi bit će otvoreno dostupni na digitalnoj platformi OpenPlato koja će pružiti rješenje za smještaj i diseminaciju besplatno dostupnih modula treninga. Platforma će omogućiti mobiliziranje i moderiranje zajednice istraživanja i inovacija te širenje informacija odgovarajućim tijelima i ustanovama zaduženima za edukaciju znanstvenika i diseminaciju rezultata projekta.

Na temelju prikupljenih znanja i analiza provedenih tijekom trajanja projekta, razvit će se niz preporuka za politike upućene tijelima Europske unije i nacionalnim tijelima, kao i akterima visokog obrazovanja i znanstveno-istraživačkim ustanovama.

Partneri na projektu su Agencija za promociju europskog istraživanja (APRE, Italija), Sveučilište Aarhus (AU, Danska), GLOBAZ, S.A. (LOBA, Portugal), Europska znanstvena zaklada (ESF, Francuska), Centar društvenih inovacija (ZSI, Austrija), Međunarodna škola za napredne studije (SISSA, Italija), Centar za interdisciplinarna istraživanja (CRI, Francuska), OpenAIRE AMKE (Grčka), Sveučilište u Helsinkiju (UHelsinki, Finska), Trinity College Dublin (TCD, Irska), Tehnološki institut  İzmir (IZTECH, Turska), Sveučilište u Debrecenu (UDebrecen, Mađarska), Sveučilište Patras (HEAL-Link, Grčka), European Association of Research Managers and Administrators (EARMA, Belgija), Sveučilište San Raffaele (UNISR, Italija), Kraljevska nizozemska akademija znanosti i umjetnosti (KNAW, Nizozemska), Institut Ruđer Bošković (RBI, Hrvatska), Stichting SciLink (SciLink, Nizozemska) i Sveučilište Minho (UMinho, Portugal).

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 16 Veljača 2023 08:54