Ispiši ovu stranicu
Utorak, 19 Rujan 2023 07:02

Prva faza projekta PATTERN - konsolidacija znanja

Napisao 

U siječnju 2023. je u prostorima Agencije za promociju europskog istraživanja u Rimu (APRE) službeno započeo projekt PATTERN.
Glavni cilj projekta je promicanje prakse otvorenog i odgovornog istraživanja i inovacija (engl. Open Responsible Research and Innovation - RRI) razvojem i pilotiranjem aktivnosti i treninga za znanstvenike u svim fazama njihove karijere.

Projekt je pri kraju prve faze čiji je cilj konsolidacija znanja. Tijekom prve faze provedeno je sustavno mapiranje i sveobuhvatna analiza suvremenih mogućnosti edukacije za znanstvenike u otvorenom i odgovornom istraživanju i inovacijama. Ove aktivnosti integrirane su s aktivnostima uzajamnog učenja koje identificiraju nove prakse i prepreke u otvorenom i odgovornom istraživanju i inovacijama.

U okviru početne faze projekta PATTERN, provedena je anketa koja istražuje postojeće mogućnosti uzajamnog učenja o otvorenom odgovornom istraživanju i inovacijama za znanstvenike i njihova percepcija o istima. Anketa pruža zanimljive uvide u različite aspekte, vrste, modalitete i potrebe znanstvenika o obrazovanju o otvorenom i odgovornom istraživanju i inovacijama.
Rezultate ankete možete pronaći ovdje.

Što je sljedeće za PATTERN?
U sljedećoj fazi projekta Konzorcij PATTERN-a radit će na razvoju programa treninga koji će biti zajednički dizajnirani i prilagođeni kako bi odgovarali potrebama krajnjih korisnika tijekom dva ciklusa obuke.
Svi programi treninga bit će javno dostupni na PATTERN digitalnoj platformi putem koje će se moći pristupiti svim materijalima i nastavnim planovima i programima vezanim uz otvorenost RRI. Ukoliko ste zainteresirani za korištenje platforme, pretplatite se na PATTERN newsletter.

Koja je uloga Instituta Ruđer Bošković u projektu PATTERN?
Institut Ruđer Bošković uključen je u trenutnu početnu fazu projekta tijekom koje se provodi sustavno mapiranje i analiza suvremenih mogućnosti edukacije za znanstvenike. Nakon toga će biti uključen u radni paket koji za cilj ima razvoj i isporuku nastavnih planova i programa treninga, pilotiranje modula treninga na svojoj instituciji unutar dva ciklusa učenja te u konačnici njihovu evaluaciju i vrednovanje ishoda učenja i dodatno usavršavanje.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 19 Rujan 2023 07:07