Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 25 Rujan 2023 12:30

Održali smo 153. Kolokvij CZI-ja naziva Informacijski sustav znanosti - CroRIS

Napisala 

18. rujna 2023. s početkom u 15 sati voditelj Centra za znanstvene informacije Bojan Macan i voditeljica Odsjeka za korisničku podršku unutar Odjela za CroRIS u CZI-ju Marina Mayer održali su jednosatno predavanje o novom Informacijskom sustavu znanosti - CroRIS. Izlaganju je prisustvovalno 20-ak ljudi uživo u dvorani 1. krila Instituta Ruđer Bošković i preko 60 sudionika preko Zoom platforme.

 

Informacijski sustav znanosti Republike Hrvatske - CroRIS izgrađen je u okviru strateškog projekta Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) pod nazivom Znanstveno i tehnologijsko predviđanje. Partner MZO-a na izgradnji CroRIS-a je bio Sveučilišni računski centar Srce, a Institut Ruđer Bošković (IRB) i njegov Centar za znanstvene informacije priključuju se razvoju CroRIS-a 2021. godine potpisivanjem Sporazuma o suradnji s MZO-om i Srcem. Cilj projekta bila je izgradnja novog, centraliziranog informacijskog sustava znanosti Republike Hrvatske koji će osigurati sveobuhvatne, cjelovite i točne informacije o svim elementima sustava znanosti u RH. Na taj će se način dobiti informacijski sustav iz kojeg će biti vidljive sve aktivnosti u hrvatskom sustavu znanosti i visokog obrazovanja te će se ti podaci moći automatski koristiti za različite potrebe vrednovanja i/ili donošenja znanstvenih politika. U CroRIS su reimplementirani postojeći informacijski sustavi (Hrvatska znanstvena bibliografija - CROSBI, Baza podataka projektnih aktivnosti u znanosti i visokom obrazovanju RH - POIROT, Baza podataka instrumenata za znanstvena istraživanja - Šestar te službene evidencije MZO-a), preuzeti su podaci iz tih informacijskih sustava te su izgrađeni dijelovi koji su nedostajali kako bi se sve informacije o aktivnostima u znanosti RH mogle međusobno povezivati, transparentno prikazivati i koristiti za potrebe raznih procesa vrednovanja i praćenja u znanosti. CroRIS je trenutno u produkciji, no na doradi, razvoju i unapređivanju njegovih funkcionalnosti timovi IRB-a i Srca i dalje zajednički marljivo rade i pružaju podršku njegovim korisnicima.
U ovom će se kolokviju prezentirati glavna ideja CroRIS-a i objasniti kako su zamišljeni procesi unutar sustava, naglasit će se uloga i važnost znanstvene zajednice u njegovom funkcioniranju te predstaviti glavne dobrobiti korištenja novog sustava za same znanstvenike.

 

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 25 Rujan 2023 12:56

Medij