Ispiši ovu stranicu
Utorak, 14 Studeni 2023 11:32

Centar za znanstvene informacije proglašen hrvatskom knjižnicom godine 2023.

Napisao 

Centar za znanstvene informacije Instituta Ruđer Bošković primio je priznanje „Knjižnica godine" za 2023. godinu na svečanoj skupštini Hrvatskoga knjižničarskog društva održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Ovo priznanje važna je potvrda godina predanog rada Centra i njegove uloge u unapređenju knjižnične znanosti, usluga i informacijskih sustava. Pokazuje da su naši napori imali pozitivan utjecaj u Hrvatskoj i međunarodnoj znanstvenoj i akademskoj zajednici.


Skupštinu su pozdravnim govorima otvorile ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, prof. dr. sc. Ivanka Stričević, predsjednica Zagrebačkog knjižničarskog društva, Dorja Mučnjak, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva, Jasenka Pleško, te u ime Ministra kulture i medija, državnu tajnik dr. sc. Ivica Poljičak.

U zahvalnom govoru, voditelj Centra za znanstvene informacije, dr. sc. Bojan Macan, istaknuo je inovativne usluge knjižnice i njenu ulogu u promicanju otvorene znanosti. Naglasio je da su ti uspjesi rezultat predanog rada cijelog tima, i zahvalio prošlim i sadašnjim kolegama, posebno dr. sc. Jadranki Stojanovski i Alenu Vodopijevcu, na ključnim doprinosima.

Povodom uručivanja nagrade Centru za znanstvene informacije, pomoćnica ravnatelja Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Ivanka Jerić, održala je govor u kojem je uputila iskrene čestitke svim zaposlenicima Centra na izvanrednim rezultatima koje su postigli. Istaknula je da su ti rezultati dokaz predanog rada, stručnosti i vizije zaposlenika Centra, te izrazila zahvalnost na prepoznavanju i nagrađivanju vrijednog rada zaposlenika Centra.

Centar za znanstvene informacije Instituta Ruđer Bošković igra ključnu ulogu u promicanju otvorene znanosti kako na institucijskoj, tako i na nacionalnoj razini. Njegova predanost ostvaruje se kroz implementaciju infrastrukture kao što su institucionalni repozitorij FULIR, repozitorij istraživačkih podataka FULIR Data, te usluga pohrane podataka u oblaku pod nazivom MojOblak. Sudjelovanje u razvoju nacionalne infrastrukture digitalnih repozitorija, poput Dabra, te podrška Portalu hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa - Hrčak, dodatno ističu značaj Centra u stvaranju povoljnog okruženja za otvorenu znanost.

Centar se ističe i kroz edukaciju i podršku znanstvenicima, pružajući im potrebna znanja za provedbu načela otvorene znanosti. Njegove usluge, poput Hrvatske znanstvene bibliografije (CROSBI), Baze podataka o projektima u znanosti i visokom obrazovanju (POIROT) te baza podataka znanstvenih instrumenata (Šestar), čvrsto su postavile temelje za novi Informacijski sustav znanosti u Hrvatskoj - CroRIS.

Ovo priznanje potvrđuje naš doprinos poticanju kreativnosti, inovacija i poboljšanju kvalitete rada. Ponosni smo na upornost, kvalitetu i kreativnost koju pružamo kroz konkretne usluge i programe našim korisnicima i zajednici u kojoj djelujemo.
Želimo izraziti zahvalnost Odboru što nam je dodijelio priznanje „Knjižnica godine" i smatramo to velikom čašću. Ovo priznanje nas potiče da nastavimo s predanošću i entuzijazmom u našem radu.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 25 Siječanj 2024 15:46

Medij