Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 06 Ožujak 2024 13:18

Prva godina i prvi rezultati projekta PATTERN

Napisao 

Projekt PATTERN, financiran unutar okvira programa Obzor Europa u kojem sudjeluje i Institut Ruđer Bošković, završio je s aktivnostima u prvoj godini. Glavni cilj ovog projekta je promicanje uključujućih i održivih praksi otvorenog i odgovornog istraživanja i inovacija (engl. Open Responsible Research and Innovation - OpenRRI), a teme koje pokriva obuhvaćaju osam ključnih prenosivih vještina u područjima otvorene znanosti, FAIR upravljanja podacima, građanske znanosti, istraživačkog integriteta, radne ravnopravnosti, nediskriminacije i uključivosti u istraživanjima, diseminacije i iskorištavanja rezultata projekata, te upravljanju i vodstvu.

Kraj svoje prve godine, PATTERN je obilježio detaljnim izvještajem o dosadašnjim postignućima. Izvještaj izlaže rezultate aktivnosti poput mapiranja dostupnih treninga, utvrđivanja njihovih nedostataka i mogućnosti te pronalaženja potencijalnih trendova i istaknutih uvida. Mapirano je preko 500 obrazovnih resursa koji su obuhvatili različite vrste i formate aktivnosti i statičnih resursa. Od trendova prepoznati su pristup usmjeren na učenika, integracija disciplina, prenamjena postojećih edukativnih resursa u skladu s potrebama, učenje kroz radnju i učenje0020temeljeno na problemu, integracija teorije u praksu te „Train-the-Trainer“ tečajevi s fokusom na pedagogiju. Mapirane su i postojeće politike, okviri, inicijative i smjernice na europskoj, nacionalnim i institucionalnim razinama. Konačno, približno 250 digitalnih i besplatno dostupnih resursa prošlo je procjenu kvalitete temeljenu na relevantnosti, dostupnosti, jednostavnosti primjene, strukturi i jasnoći jezika. Analiza pruža temeljitu kritičku procjenu ovih resursa, identificirajući njihove prednosti i nedostatke te praznine u edukaciji.

Osim toga, u prvoj godini projekta, PATTERN objavljuje prvu u nizu brošura proizašlih iz aktivnosti mapiranja kroz koje je identificirano više od 60 dostupnih treninga u području građanske znanosti. Brošura o građanskoj znanosti sadrži pet istaknutih treninga i šest dodatnih resursa, a možete ju pronaći na poveznici. Više informacija o istraživanju i mapiranju treninga i resursa potražite u samom izvještaju pohranjenom u Zenodo repozitoriju.

U drugoj godini, projekt PATTERN nastavlja razvijati preostalih sedam brošura, svaki fokusiran na jednu od prenosivih vještina. Ovom inicijativom želi se pružiti relevantna obuka i resursi istraživačima kako bi promovirali praksu otvorenog i odgovornog istraživanja i inovacija. Detaljne informacije o projektu i budućim aktivnostima možete pratiti na službenoj stranici PATTERN-a, ili zapratite naš blog za daljnje novosti.

Poslijednja izmjena dana Petak, 08 Ožujak 2024 11:26