Ispiši ovu stranicu
Petak, 08 Ožujak 2024 10:00

OSTrails – novi Obzor Europa projekt Centra za znanstvene informacije IRB-a

Napisao 

S početkom veljače s aktivnostima je započeo još jedan projekt iz programa Obzor Europa na kojem je jedan od partnera Centar za znanstvene informacije Instituta Ruđer Bošković – OSTrails (Open Science Plan-Track-Assess Pathways). Ovaj trogodišnji projekt ima za cilj utemeljiti implementaciju FAIR procjene i strojne izvedivosti u Europskom oblaku otvorene znanosti unapređenjem i povezivanjem procesa i alata za planiranje te praćenjem i vrednovanjem znanstvenog istraživanja.

Dokumenti poput planova upravljavanja podacima (engl. Data Management Plans) imaju ključnu ulogu u istraživanju, podržavajući istraživače u praćenju najboljih praksi organiziranosti u procesima istraživanja. Iako su planovi upravljanja podacima od iznimne važnosti, njihova procjena u širem kontekstu predstavlja izazov, zbog čega se fokus okreće na njihovu FAIR-ifikaciju (od engl. Findable, Accessible, Interoperable and Reuseable) i integraciju u znanstvene grafove znanja (engl. Scientific Knowledge Graphs). Proširivanjem vrednovanja istraživanja van sfere znanstvenih publikacija, javljaju se mnoge prepreke. Kod znanstvenih grafova znanja, to su interoperabilnost te semantička i sintaktička heterogenost, dok se prilikom pokušaja standardizacije FAIR načela javljaju prepreke njihove interpretacije i implementacije, posebice u proširivanju na druge digitalne objekte.

Projekt OSTrails proaktivno se nosi s tim preprekama kroz suradnički pristup i pruža praktična rješenja na tri razine:

  • Na razini planiranja, projekt OSTrails teži povećati učinkovitost planova upravljanja istraživačkim podacima, kroz njihovu transformaciju u „žive“, međusobno povezane, strojno izvedive (engl. machine-actionable) resurse, čineći ih instrumentom za poboljšanje kvalitete upravljanja istraživačkim podacima.
  • Za razinu praćenja, OSTrails je usmjeren na uspostavu otvorenog, interoperabilnog i visokokvalitetnog ekosustava znanstvenih grafova znanja, na temelju čega bi mogli poslužiti kao dokazi o provedbi FAIR načela otvorene znanosti u zajednicama.
  • U procesima evaluacije, projekt ima za cilj pomaknuti fokus s FAIR procjene na FAIR pomoć kroz razvoj modularnih i proširivih testova procjene provedbe FAIR načela koji će biti ugrađeni u različite alate za upravljanje istraživačkim podacima.

 

Metode, alati, usluge, smjernice i obuka koje nastaju kao rezultat bit će predstavljeni kao sastavni dijelovi rješenja za istraživače i podršku istraživanja prilikom ostvarivanja FAIR principa u bilo kojoj fazi životnog ciklusa istraživanja za bilo koji digitalni objekt, namijenjene ustanovama koje financiraju i/ili provode istraživanja i izdavačima radi unapređenja kvalitete upravljanja podacima za svaki zajednički, financirani i objavljeni istraživački rezultat.

OSTrails nastoji smanjiti prepreke u planiranju i izvedbi FAIR istraživanja, potičući prijelaz s evaluacije FAIR načela na praksu koja ih podržava, te poboljšati praćenje i vrednovanje istraživanja kroz povezaniji znanstveni rad. Projekt se temelji na usklađivanju sa Research Data Alliance (RDA) okvirima interoperabilnosti postavljajući ambiciozne ciljeve unapređenja implementacije FAIR načela u kontekstu različitih digitalnih objekata, poput publikacija, podataka, softvera, radnih tokova, metoda, protokola stojno izvedivih planova upravljanja podacima i nastavnih materijala. Fokus je i na razvoju metrika specifičnih za pojedine discipline unutar felksibilnog modela i definiranju minimalnih standarda usklađivanja određene vrste obrađenog digitalnog objekta s FAIR načelima. Sve aktivnosti unutar OSTrails projekta predstavljaju važne korake prema ostvarivanju FAIR principa u europskom znanstvenom istraživanju, omogućujući bolje planiranje, praćenje i vrednovanje znanstvenih saznanja s fokusom na transparentnosti, interoperabilnosti i ponovnoj upotrebljivosti podataka.

Koordinator OSTrails projekta je OpenAIRE, a konzorcij se sastoji od 38 partnera, od kojih će njih 24 (a među njima je i IRB) provoditi nacionalne ili tematske pilote kojima je cilj na nacionalnoj razini i/ili na tematskoj infrastrukturi unaprijediti organizaciju i dostupnost istraživačkih podataka. Cjeloviti popis ustanova partnera možete pronaći na poveznici: https://cordis.europa.eu/project/id/101130187

OSTrails-Athens1

Projekt je započeo inicijalnim sastankom konzorcija koji se održao u Ateni, 5. i 6. veljače 2024., a traje 36 mjeseci, tj. do 31. siječnja 2027. godine.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 12 Ožujak 2024 09:58