Ispiši ovu stranicu
Utorak, 14 Rujan 2010 07:41

Mexico u Beču

Napisala 
Mexico u Beču Preuzeto sa: http://arthistory.about.com/
Dvije izložbe, dvije žene jedna tema:  Meksiko.
Bečki Kunstforum od 1. rujna do 5. prosinca ove godine, predstavlja veliku  retrospektivnu izložbu radova meksičke slikarice Fride Kahlo (1907-1954), na kojoj će biti izloženo šezdesetak  slika, te devedesetak crteža i veliki broj fotografija iz života slikarice.

Frida je osim što se bavila slikarstvom, bila aktivna  u komunističkoj partiji, radničkom pokretu,  postaje simbolom feminističkog pokreta. Fridine slike odražavaju njezin život čije je glavno obilježje bol, mješavina su realnosti i mašte, a protkane su meksičkom kulturom i simbolima tako da ne čudi što je Frida  danas simbol Meksika.

Kako se pretpostavlja da će biti veliki interes za izložbu bolje je rezervirati ulaznice online.

Kunst Haus je priredio izložbu fotografija talijanske fotografkinje Tine Modotti (1896-1942).  snimljenih tijekom  njezina sedmogodišnjeg  boravka  u Meksiku.  Njene fotografije neodvojive su od njezinog društvenog angažmana, tako da su značajne fotografije na kojima su prikazani portreti političkih aktivista. Popularnost je stekla fotografijama Meksika 20.-ih godina prošlog stoljeća.
Životni putevi Tine i Fride su se ispreplitali, kretale su se u istim umjetničkim krugovima,  bile društveno angažirane, sudjelovale u revolucionarnim događajima s početka 20-og stoljeća u Meskiku, obadvije umrle mlade.

Izložbe se održavaju na 100-tu obljetnicu Meskičke revolucije.
Ulaznicom na jednu od izložbi ostvaruje se popust pri kupovini ulaznice za drugu izložbu.

Poslijednja izmjena dana Petak, 22 Listopad 2010 14:25