Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 19 Srpanj 2010 13:20

Khroma the Mamut

Napisala 
Khroma Khroma Preuzeto sa http://ylaberop.co.cc/
Kaj ima u Puy-en Velay-u?  Pa Khroma, naravno! I do kada je tamo? Pa sve do 15.11.2010.
Za neupućene, ali i znatiželjne, Khroma je mladunče mamuta pronađeno u  sibirskom vječnom ledu prošle godine.  Starost mu je, po jednima oko 32 000 godina, a po drugima čak preko 50 000 godina i vjerojatno je najstarije mladunče mamuta ikad otkriveno.
No, prije nego je Khroma došao do muzeja u Puy-en Valey-u  morao je zbog zaraženosti bacilima antraksa proći dekontaminaciju.  Za to se pobrinuo ARC-Nucleart laboratorij u Grenoblu pomoću gama zračenja. Ta je metoda, primjerice, primijenjena 1976.g. za spašavanje mumije Ramzesa II od raspadanja.
Laboratorij za radijacijsku kemiju i dozimetriju na IRB-u surađuje s kolegama iz ARC Nucleart-a na području konzerviranja predmeta kulturne baštine zračenjem u okviru europskog projekta, a pod pokroviteljstvom Međunarodne Agencije za Atomsku Energiju (IAEA). To je omogućeno time što u Laboratoriju za radijacijsku kemiju i dozimetriju postoji identičan uređaj, izvor zračenja i dugogodišnje iskustvo na području.

Postupak dekontaminacije mamuta zračenjem važan je primjer učinkovitosti radijacijske metode u zaštiti i konzervaciji predmeta kulturnog i prirodnog nasljeđa.
Sudjelovanje Hrvatske, IRB-a i Laboratorija za  radijacijsku kemiju i dozimetriju opisano je u članku:

Irradiation treatment for the protection and conservation of cultural heritage artefacts in Croatia (dostupno samo za djelatnike IRB-a)
Radiation Physics and Chemistry, Volume 78, Issues 7-8, July-August 2009, Pages 729-731
Branka Katušin-Ražem, Dušan Ražem, Mario Braun

Više detalja možete pronaći na Archeology daily news

Zahvaljujemo dr. Katušin-Ražem na ovoj obavijesti

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 21 Listopad 2010 16:03