Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 17 Lipanj 2010 14:38

Science metrics

Napisala 
Science metrics Science metrics Preuzeto sa http://www.nature.com/
Poseban broj Nature News posvećen je sve aktualnijoj temi – metrici znanosti. Sedam zanimljivih članaka govore o vrednovanju vrednovanja, ekonomiji znanosti, unaprijeđivanju metrike, o tome kako učiniti metriku više znanstvenom kao i o sve većem broju raspoloživih mogućnosti unutar tog područja.
U uvodniku se ističe važnost transparentnosti, izobrazbe i komunikacije, što je posebno drago nama u IRB Knjižnici, obzirom da smo i sami prepoznali sva tri područja kao ključna i na njih usmjerili većinu aktivnosti u području metrike znanstvene publicistike.

Iz komentara brojnih čitatelja urednici Nature News zaključili su da znanstvenici uglavnom pozdravljaju korištenje kvantitativnih pokazatelja, posebno zbog jasnoće i objektivnosti. No, istovremeno  znanstvenike brine da će komisije koje odlučuju o njihovom zaposlenju i napredovanju ignorirati dijelove njihove znanstvene aktivnosti koju je puno teže kvantificirati, npr.  mentorstvo, suradnja i sl., usmjeravajući se na onaj dio koji je puno lakše izmjeriti, kao što je broj radova ili broj citata (ili IF časopisa u nekim sredinama).

S druge strane “administratori” unutar akademske zajednice (recenzenti, članovi povjerenstava, komisija i sl.) koje su kontaktirali Nature-ovi urednici smatraju da je strah znanstvenika neopravdan i pretjeran. Većina se ustanova pri zapošljavanju i odlukama o napredovanju znanstvenika oslanja na znatno šire, kvalitativne prosudbe dosadašnjih aktivnosti i ostvarenih rezultata kandidata, koje u pravilu rade eksperti unutar odgovarajućeg znanstvenog područja.

Drugim riječima, brojke su super, zanimljive i sjajne za igranje. Ozbiljne se pak odluke donose na temelju cjelovitog  uvida u sve aktivnosti i njihovu kvalitetu.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 11 Studeni 2010 09:50