Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 29 Travanj 2010 13:18

Svjetski dan plesa – 29. travanj

Napisala 
Svjetski dan plesa Svjetski dan plesa

29. travnja se obilježava Svjetski dan plasa u spomen na rođendan jednog od najvećih plesnih reformatora Jean Georges Noverrea, začetnika modernog baleta. Taj datum je odabrao Međunarodni plesni odbor 1982. godine, te se  tog datuma šalje poruka poznate osobe iz svijeta plesa, da se podsjeti javnost na ovaj umjetnički oblik i uživa u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

Hrvatsku je poruku ove godine poslala primabalerina Maja Bezjak, a međunarodnu poruku argentinski plesač Julio Bocca.

Maja Bezjak

Danas, na međunarodni Dan plesa, pitam se, što bih poručila plesačima naše zemlje?

Mi nismo ti moćnici koji vladaju svijetom i šire se na prostranstva svemirskog reda. Naš mali planet Zemlja jedinstven je u svojoj ljepoti i jedini naš dom.

Veliki stvoritelj poklonio je čovjeku čudesan dar plesa i mi ga slijedimo jednako, kao što ga je slijedio i naš davni predak u praskozorje čovječanstva.

Plesao je na žubor vode, na vihor vjetra, na tišinu prostranstva, na otkucaje i ritam vlastitog srca.

Mi, plesači smo tu potrebu čovjeka za plesom uzdigli do velikih vrhunaca baletne i plesne umjetnosti. Naš govor razumije svako ljudsko biće širom svijeta.

Pozovimo svu djecu i sve mlade naše zemlje da nam se pridruže, jer naš svijet je još uvijek pun ljepota i jednostavnih radosti, to je govor duše izražen pokretom, on je veličanstven u svojoj neposrednosti i trajanju!

Međunarodna poruka

Julio Bocca

Ples je disciplina, posao, učenje, komunikacija. Plesom štedimo riječi koje neki ljudi možda ne bi razumjeli, a za uzvrat stvaramo univerzalni jezik svima nam blizak.

Ples nam daje zadovoljstvo, čini nas slobodnima i tješi zbog nemogućnosti svojstvene ljudima, da lete poput ptica; približava nas nebu, onome svetom, onome beskonačnom.

To je uzvišena umjetnost, svaki put drugačija, nalikuje vođenju ljubavi koja na kraju svake izvedbe ostavlja naše srce da snažno kuca iščekujući sljedeći put.

(Sa španjolskoga prevela: Đive Zuber)

Poslijednja izmjena dana Utorak, 21 Rujan 2010 13:25