Ispiši ovu stranicu
Utorak, 23 Veljača 2010 14:43

86. kolokvij Knjižnice Instituta “Ruđer Bošković”

Napisala 
Voronya (Krubera) Voronya (Krubera) http://listphobia.com/
U srijedu, 24.2. u 14,00 u predavaonici 3. krila održat će se 86. po redu Kolokvij Knjižnice IRB-a:

Darko Bakšić i Robert Erhardt, Speleološki odsjek PDS Velebit, Komisija za speleologiju HPS-a, članovi HGSS-a:

Voronya (Krubera) – najdublja jama svijeta

U razdoblju od 23. listopada do 18. studenog 2009. godine članovi Speleološkog odsjeka PDS Velebit, Komisije za speleologiju HPS-a i članovi HGSS-a Robert Erhardt i Darko Bakšić sudjelovali su na ekspediciji u najdublju jamu svijeta Voronyu (-2191 m).
Ekspediciju je organizirao međunarodni speleološki tim CaveX pod vodstvom Denisa Provalova i Olega Klimčuka. Cilj ekspedicije bio je proširivanje jednog bočnog kanala na dubini od -1980 m kojim bi se zaobišao sifon Kvitočka. Time bi se omogućilo jednostavnije prebacivanje ronilačke i ostale opreme do sifona „Dva Kapitana“ gdje se planira nastaviti s istraživanjima tijekom 2010. godine.

Petnaestočlana ekipa iz Rusije, Ukrajine, Mađarske i Hrvatske postavila je bazni logor, spustila nekoliko stotina kilograma opreme na dubinu od -1980 m i nastavila s proširivanjem spomenutog kanala. Ovaj kanal već je proširivan tijekom ljetne ekspedicije u trajanju od 8 dana, a na ovoj ekspediciji 6 dana. Ostalo je još 2 do 3 dana posla kako bi se proširio kompletan kanal i time omogućio nesmetan transport opreme. Nastavak proširivanja planiran je za kraj siječnja ili kolovoz 2010. godine, što ovisi o vremenskim prilikama i financijskim sredstvima.
Tijekom ekspedicije Robert Erhardt i Darko Bakšić snimili su dosta fotografskog i filmskog materijala te se spustiti ispod 2000 m dubine, odnosno do dvorane Game Over koja se nalazi na -2080 m.

Nakon kolokvija slijedi i druženje uz kekse i sokove kao i uvijek. Dođite nam u goste u što većem broju! :)

Više o kolokviju na stranicama Knjižnice i Facebook-u.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 22 Studeni 2010 14:54