Ispiši ovu stranicu
Petak, 04 Rujan 2009 12:07

Zelena akcija poziva

Napisala 

UKLJUČITE SE U JAVNU RASPRAVU O PRIJEDLOGU
STRATEGIJE ENERGETSKOG RAZVITKA RH!
Ne pristajemo na kvazi-izbor između tri podjednako loša "scenarija".

Vlada RH je 10. studenog predstavila javnosti prijedlog nove strategije energetskog razvitka RH i otvorila jednomjesečnu javnu raspravu. Zelena akcija smatra prijedlog strategije lošim i zahtijeva njegovu temeljitu doradu. Ovaj prijedlog, umjesto da nas priprema za predstojeću svjetsku energetsku, financijsku i ekološku krizu na način da sa što manje energije kvalitetnije živimo i proizvodimo, gura nas u sve veću energetsku rastrošnost i ovisnost.

Ovim prijedlogom, dio energetske struke i Vlada RH pokazuju potpuni nedostatak razvojne vizije i baziraju prijedlog Strategije na ponavljanju onog što su druge zemlje pogrešno radile u prošlosti. U sva tri razrađena scenarija, cinično nazvana “plavi”, “zeleni” i “bijeli”, planirani rast potrošnje energije je isti (44 % do 2020. godine, a EU namjerava do iste godinu smanjiti potrošnju za 9 % uz daljnje povećanje energetske učinkovitosti), i sva tri nas guraju u sve veću energetsku ovisnost o uvozu fosilnih goriva i predviđaju gradnju termoelektrana na ugljen i/ili nuklearnih elektrana.

Pozivamo sve građane/ke, institucije i poduzeća da se aktivno uključe u javnu raspravu i iskažu nezadovoljstvo postojećim prijedlogom strategije te upute dolje predložene zahtjeve Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva (sve ili samo one s kojima se slažu).
Zelena akcija

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 03 Ožujak 2011 12:10