Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 20 Srpanj 2009 12:26

Feynmanova predavanja

Napisala 

Sve fizičare, posebno one koji su tijekom studija s užitkom učili iz udžbenika Feynman lectures on physics, razveselit će Microsoft i Bill Gates – tko bi rekao da i on može nekoga razveseliti ;) - koji je otkupio prava i stavio video zapise (zajedno s engleskom transkripcijom) predavanja Richarda Feynmana slobodno dostupne na svoje mrežne stranice.

Za one koji ne znaju Richarda Feynmana reći ću da je riječ o jednom od najvećih fizičara svih vremena, dobitniku Nobelove nagrade za fiziku 1965. g., koji je uz to što je bio izvrstan znanstvenik bio izuzetno svestran, zanimljiv, razumljiv i duhovit, pa tako ova predavanja mogu biti korisna i onima koji nisu fizičari, ali ih fizika zanima.

Microsoft ne bi bio Microsoft kada za gledanje ovih video zapisa ne biste morali instalirati poseban softver (na sreću besplatan). Zove se Silverlight i Microsoft kaže za njega da je nova generacija video player-a. Kako sam ja s Firefoxom imala problema, preporučam za posjet i instalaciju korištenje Internet Explorera. Za Linux korisnike bojim se da trenutno ne postoji inačica ovog softvera. Poveznica na video zapise nalazi se u dnu ove stranice – Project Tuva’s Feynman lectures.