Ispiši ovu stranicu
Petak, 12 Lipanj 2009 13:53

Češko i slovačko staklo u egzilu – izložba MUO do 28.6.

Napisala 

Izložba “Češko i slovačko staklo u egzilu” realizirana u suradnji Muzeja za umjetnost i obrt s Veleposlanstvom Republike Češke u Zagrebu i Moravskom galerijom u Brnu,  a izbor je iz produkcije suvremenog atelijerskog stakla, autora emigranata koji su se školovali u Češkoj. 

Predstavljeno je 56 unikatnih objekata od stakla, čija će raznolikost boja i oblika oduševiti ne samo stručnjake i poznavatelje umjetnosti  već i široku publiku. Eksponati su rađeni  različitim tehnikama izrade stakla – lijevano staklo, puhano, brušeno, lijepljeno, rezano, gravirano, oslikano, metalurški oblikovano, polirano, pjeskareno, laminirano, taljeno itd. Osim klasičnih formi dekorativne i primijenjene umjetnosti, poput vaza i tanjura, prezentirane su i staklene skulpture i mozaici. Svi umjetnici predstavljeni na ovoj izložbi u velikoj su mjeri proširili ideje češkog i slovačkog stakla u inozemstvu, a nerijetko su imali i odlučujuć utjecaj na umjetnički razvoj discipline u novim nacionalnim kulturama, primjerice u SAD-u, Australiji, Francuskoj ili Belgiji.

Na izložbi su predstavljeni radovi autora: Jan Adam, Hans Falc Vobruba, Lubomír Hora, Zdeněk Kepka, Miluše Kepková, Vladimíra Klumparová, Stanislav Meliš, Pavel Molnár, Michael Pavlík, Martin Rosol, Petr Sís, Miloslava Svobodová, Angela Mary Thwaites, Jeronim Tišljar, Milan Vobruba, Vladimír Zbyňovský i Ján Zoričák.

Poslijednja izmjena dana Petak, 04 Ožujak 2011 13:55