Ispiši ovu stranicu
Subota, 27 Lipanj 2009 14:04

Objavljeni novi “impacti” za 2008!

Napisala 

Prošli je petak Thomson Reuters objavio nešto ranije nego prošlih godina faktore utjecaja (IF) za 2008. g. Science edition sada sadrži 6600 časopisa (180 više nego lani), a Social Sciences edicija 2000 časopisa (100 više nego lani), što je ipak značajno manji porast u odnosu na gotovo 2000 novih časopisa dodanih u WoS tijekom nešto više od godinu dana.

Na prvi bismo pogled mogli zaključiti da je po broju časopisa JCR negdje na razini Current Contents-a. Thomsonov press release o ovom “događaju” dostupan je ovdje. Od novina tu je sada prisutan pored IF i Eigenfactor, moguć je uvid u samocitiranost časopisa, a ima i drugih novosti koje tek trebamo istražiti.

Naravno, prema starom “dobrom” običaju, podaci od IF za 2003. više nisu dostupni. Nikad nisam razumjela zašto je Thomsonu tako veliki problem zadržati podatke o IF starijih godišta, nego su to čvrsto zapekli na 5 godina, a valjda i neću. Profit, koji kao razlog uvijek i svuda mogu razumjeti, ovdje ne igra ulogu (ili je ja ne prepoznajem).

Podaci o IF dostupni su unutar Journal Citation Reports (JCR) baze podataka preko Centra za online baze podataka.