Ispiši ovu stranicu
Subota, 27 Lipanj 2009 14:07

SCI NIJE isto što i SCIE

Napisala 

Ponukana prošlim postom o novim IF za 2008. g. sjetila sam se nedavnog razdoblja predaje izvješća o radu na projektima MZOŠ, koje uključuje i intenzivan unos podataka o radovima u Hrvatsku znanstvenu bibliografiju CROSBI. Tada me više znanstvenika pitalo zašto umjesto rubrike radova indeksiranih u Current Contents (CC) bazi podataka ne uvedemo Science Citation Index (SCI) rubriku.

Svakako da bih osobno odmah bila za tu promjenu, jer SCI ima stroži i transparentniji kriterij za “ulazak” časopisa (uglavnom na temelju IF časopisa i poretka časopisa unutar znanstvenog područja) od CC, ali sam shvatila da znanstvenici (a i bibliotekari) zapravo ne misle na SCI nego na SCIE (Science Citation Index Expanded) koji je kao sastavnica Web of Science (WoS) puno veća baza podataka od SCI. Prilično je teško doći do točnih i pouzdanih brojeva o uključenim časopisima, jer svaki izvor navodi druge brojke, ali prema izvornim podacima Thomson Reutersa za svibanj 2009. g. (ne onima s njihovog weba!) koje sam dobila, SCI indeksira 3769 časopisa iz 43 zemlje, a SCIE indeksira 7825 časopisa iz 83 zemlje. WoS je trenutno negdje na 11500 uključenih naslova časopisa (zajedno s 165 Century of Science naslova): 7825 iz prirodnih znanosti i biomedicine i više od  3000 iz društvenih i humanističkih znanosti. Osobno pretpostavljam da će rasti i dalje jer je glavni konkurent Scopus negdje na 16000 naslova časopisa. Također je za očekivati da SCI broj časopisa neće značajnije rasti, kao niti CC, a zadržat će relativno visoke kriterije, posebno SCI.  Stoga će oni ostati kakav takav kriterij iako se prava i ozbiljna prosudba kvalitete treba naravno zasnivati na peer review-u. Najljepše molim sve da više ne miješaju SCI i SCIE.

Ako su nam već sustavi napredovanja zasnovani na indeksiranosti časopisa u komercijalnim bazama podataka, onda je dobro znati što te baze podataka uključuju te kojim se kriterijima rukovode.



Poslijednja izmjena dana Petak, 04 Ožujak 2011 14:09