Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 26 Siječanj 2012 12:33

Ruđerovke Malnar i Pletikapić dobitnice stipendije 'Za žene u znanosti' 2012.

Napisao 

L'Oreal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO šestu godinu zaredom nagrađuju najuspješnije mlade znanstvenice iz područja prirodnih znanosti i interdisciplinarnih područja koje su u posljednjoj fazi pripreme doktorske disertacije. Ove godine među dobitnicama su i dvije znanstvene novakinje s Instituta Ruđer Bošković (IRB): Martina Malnar iz Laboratorija za molekularnu neurofarmakologiju i Galja Pletikapić iz Laboratorija za bioelektrokemiju i oslikavanje površina.

Martina Malnar diplomirani je biolog i trenutno sudjeluje u istraživanjima vezanim uz nastanak Alzheimerove bolesti, a Galja Pletikapić diplomirala je biotehnologiju i sudjeluje u istraživanjima koja uključuju nanotehnologiju i procese u moru. Mlade znanstvenice primit će stipendiju vrijednu 4 tisuće eura.

Odluku o najboljim među prijavljenim znanstvenicama donijelo je natječajno povjerenstvo u sastavu: akademik Zvonko Kusić (predsjednik), akademkinja Sibila Jelaska, akademik Krešimir Nemec, akademik Vladimir Paar, akademkinja Vida Demarin, prof. dr. Helena Jasna Mencer, prof. dr. Ivan Vicković, dr.sc. Ivana Mrkonjić i dr. sc. Katica Biljaković.

Ove godine na natječaj nacionalnog programa 'Za žene u znanosti' prijavila se 31 kandidatkinja. Nacionalni program stipendiranja mladih znanstvenica u Hrvatskoj je predstavljen u studenom 2006., a do sada su nagrađene 22 hrvatske znanstvenice. Provodi se u više od 50 zemalja diljem svijeta i dio je međunarodnog projekta 'For Women in Science' koji se u suradnji L'ORÉAL-a i UNESCO-a provodi već više od deset godina.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 26 Siječanj 2012 12:35