Ispiši ovu stranicu
Utorak, 07 Veljača 2012 07:55

Zaslužni znanstvenik IRB-a Ivo Šlaus izabran za predsjednika Svjetske akademije umjetnosti i znanosti

Napisao 

Zaslužni znanstvenik Instituta Ruđer Bošković Ivo Šlaus nedavno je izabran za predsjednika Svjetske akademije znanosti i umjetnosti. Po prvi put u povijesti sjedište Svjetske akademije bit će u Republici Hrvatskoj na Institutu Ruđer Bošković.

Uz akademika Šlausa u Predsjedništvo Svjetske akademije izabrani su Maria Graca de Carvalho (članica Europskog Parlamenta, bivša ministrica u Vladi J. M. Barrosoa), Emil Constainescu (bivši predsjednik Rumunjske i rektor Sveučilišta u Bukureštu), Herwig Schopper (bivši generalni direktor CERN-a) i Roberto Peccei (član Izvršnog odbora Rimskog kluba). Za savjetnike predsjednika imenovani su Muhamed Hassan (su-predsjednik Međunarodne udruge akademija znanosti) i Heitor Gurgulino de Souza (bivši rektor Sveučilišta Ujedinjenih naroda i predstavnik Međunarodne unije rektora u UNESCO-u).

Djelujući pod motom: „Leadership in thoughts that leads to action“, Svjetska akademija omogućuje eminentnim intelektualcima politički neovisan forum za rasprave o vitalnim problemima čovječanstva i promicanje znanosti za opće društvenudobrobit. Glavno usmjerenje rada Akademije je unaprjeđenje ljudskog kapitala pri čemu surađuje s nizom međunarodnih organizacija poput Rimskog kluba, Pugwash pokreta i Europske mreža lidera, te s nizom akademija znanosti i njihovih udruga kao sto je Udruga svih europskih akademija (ALLEA).

Svjetska akademija je osnovana na inicijativu Alberta Einsteina, Bertranda Russella, Roberta Oppenheimera, Harolda Ureya, Pierre-a Augera, Harolda Lasswella, Francisa Perrina, Josepha Rotblata i John Boyd Orr-a, dobitnika Nobelove nagrade, koji je postao njen prvi predsjednik 1960. g. Danas Akademija ima preko 600 članova iz 86 zemalja svijeta i svih kontinenata, a među njenim članovima iz Hrvatske su: predsjednik RH Ivo Josipović (izabran u Akademiju 1995. g. kao mladi član i 1998. g. kao redoviti član), bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, akademik Boris Kamenar, g. Matko Bolanča, g. Nadan Vidošević, dr. Asim Kurjak, prof. dr. Ana Stavljenić-Rukavina, dr. sc. Mladen Staničić, prof. dr. Radovan Vukadinović i prof. dr. Kruno Pisk. Među mladim članovima je g. Marko Krištof koji je izabran prije tri godine i sada je pomoćnik ministra rada i mirovinskog sustava RH.

Ivo Šlaus rođen je 1931. godine u Splitu. Diplomirao je i doktorirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Bavi se istraživanjima u nuklearnoj i medicinskoj fizici, fizici čestica i znanosti o znanosti. Član je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Rimskog kluba, Academia Europaea, Academia Scientiarum et Artium Europaea - Salzburg, Međunarodnog Vijeća Pugwash conferences on Science and World Affairs i European Leadership Network, dekan je Dag Hammarskjold Visoke škole za međunarodne odnose i diplomaciju u Zagrebu. Dobitnik je nagrade „Ruđer Bošković“ 1962. i 1969. g., te Državne nagrade za životno djelo 2008. g. Autor je 369 publikacija.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 07 Veljača 2012 07:58