Ispiši ovu stranicu
Utorak, 20 Listopad 2015 08:40

FP7 Post-Grant Open Access Pilot

Napisala 

Europska komisija i OpenAIRE započeli su pilot-projekt vezan uz financiranje objavljivanja publikacija nastalih kao rezultat završenih FP7 projekata: FP7 Post-Grant Open Access Pilot. Kroz projekt će se financirati troškovi objavljivanja (processing charges) za radove, knjige, poglavlja u knjigama i zbornike s konferencija. Publikacije moraju biti objavljene u otvorenom pristupu i nakon objavljivanja pohranjene u repozitorij cjelovitih tekstova koji je kompatibilan s OpenAIRE smjernicama.

U obzir dolaze završeni FP7 projekti od čijeg službenog završetka nije prošlo vise od 2 godine. Financirat će se najviše tri publikacije po projektu, i to do 2000 € za radove, poglavlja u knjigama i zbornike s konferencija i do 6000 € za knjige. Publikacije moraju biti recenzirane, a prijaviti se mogu nakon što su prihvaćene za objavljivanje. Radovi moraju biti objavljeni isključivo u "zlatnim" OA časopisima (cjelokupan sadržaj časopisa je u OA), a ne u hibridnim. U acknowledgementsu rada nužno je navesti da je rad rezultat određenog FP7 projekta.

Prijave se zaprimaju putem mrežnog sučelja na https://postgrantoapilot.openaire.eu/#home, gdje se korisnik prvo treba registrirati. Podnositelj zahtjeva putem sučelja može pratiti sve korake koje prijava prolazi tijekom procedure odobravanja. Prijave mogu predavati znanstvenici osobno, ili institucija/tajništvo/knjižnica u njihovo ime. Kod prijave je potrebno dati podatke o projektu i publikaciji. Računi za troškove objavljivanja mogu se priložiti i naknadno, pa je preporučljivo da se prijava preda na ocjenu čim je publikacija prihvaćena za objavu, kako bi znanstvenici što prije saznali je li odobrena i mogli tražiti druge izvore financiranja ukoliko nije.

Na mrežnim stranicama projekta https://www.openaire.eu/postgrantoapilot se mogu naći dodatne informacije o pilot projektu, kao i informacije o uvjetima koji moraju biti zadovoljeni da bi prijava za financiranje bila odobrena.

Ukoliko imate pitanja ili nejasnoća, možete nam se javiti na openaire[at]lib.irb.hr. Za sada je broj korisnika sustava za prijavu iz Hrvatske malen pa pozivamo voditelje FP7 projekata s IRB-a da se detaljnije informiraju o ovom pilot-projektu. Pošto će se sredstva dodijeljivati prema principu "tko prvi, njegovo", svakako će biti dobro što prije prijaviti publikacije za koje bi se moglo tražiti financiranje objavljivanja.

Kako je riječ o prvom takvom pokušaju financiranja post-grant radova u časopisima koji naplaćuju otvoreni pristup objavljenim radovima, još se mogu očekivati određeni problemi u provedbi, za što treba imati razumijevanja. Početkom 2016. očekuje se revizija i po potrebi poboljšavanje funkcioniranja projekta, a na temelju dosadašnjih rezultata korištenja.

Prošli tjedan je voditelj projekta Pablo del Castro održao je informativni webinar o pilot-projektu. Snimka webinara i prezentacija dostupna je OVDJE.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 20 Listopad 2015 09:03