Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 24 Kolovoz 2016 13:02

Nove smjernice Europske komisije za upravljanje podacima

Napisala 

Europska komisija izdala je nove smjernice za upravljanje istraživačkim podacima prikupljenim u sklopu projekata unutar Obzor 2020 programa, te objavila predložak Plana upravljanja istraživačkim podacima (Data Management Plan (DMP))
Smjernice Europske komisije za upravljanje podacima
Novost je da Plan upravljanja istraživačkim podacima od sada treba napisati za istraživački projekat u cijelosti, a ne samo za jedan skup podataka. U planu su opisani procesi prikupljanja, obrade i generiranja podataka. Prilikom ispunjavanja predložka znanstvenici moraju poštivati FAIR načela (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable). Kako bi istraživački podaci bili dostupni, interoperabilni, pretraživi, te kako bi se omogućilo njihovo jednostavno pronalaženje i ponovno korištenje potrebno je dati odgovor na niz pitanja koja su vezana uz:

  •  opis istraživačkih podataka koji će se prikupljati ili generirati tijekom istraživanja
  • standarde / metodologiju prikupljanja i upravljanja istraživačkim podacima
  • etička pitanja i pitanja intelektualnog vlasništva
  • plan dijeljenja i pristupa istraživačkim podacima
  • strategiju dugoročnog očuvanja


Pilot projekt otvorenih istraživačkih podataka (Open Research Data Pilot) će se od 2017 primjenjivati na sve Obzor 2020 projekte, a ne samo na određena područja. Postoji i mogućnost izuzeća u bilo kojem trenutku, za što je razlog potrebno navesti u planu.
Osim gore navedenog predložka Plan upravljanja istraživačkim podacima dostupan je i putem mrežne aplikacije DMPonline, za koju je potrebna registracija.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 24 Kolovoz 2016 13:17