Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 13 Prosinac 2010 08:57

E-čitači

Napisala 
E-čitač E-čitač http://www.slashgear.com/

Premda e-knjige postoje već podulje vrijeme, izgleda da su u posljednje vrijeme posebno u centru pažnje  prvenstveno zahvaljujući velikim online knjižarama kao što su Amazon, Reader Store i naravno Google-u.  Njihovoj popularizaciji također doprinose sve savršeniji, a i jeftiniji, e-čitači, kao što su razvikani Kindle, ali i brojni drugi primjerice, Cybook, Sony-ev Reader, Barnes & Noble-ov  Nook, Hanvon-ov WISEreader, Bebook i dr. 

Tehnološki frikovi već su iskusili sve vrline i mane čitača od njihovih početaka, a danas zahvaljujući elektroničkoj tinti, gotovo da se može reći kako su e-čitači postali prave knjige.
Ono što nas knjižničare posebno zanima je ulazak e-čitača u knjižnice. O tome su vođene razne debate, ispitivali su se korisnici, ali još se nije došlo do jednoznačnog odgovora. Većini korisnika e-čitači se sviđaju, ali smatraju kako ne mogu u potpunosti zamijeniti tradicionalne knjige.
Mnoge knjižnice ipak su se odvažile na uvođenje e-čitača, premda proizvođači uopće nisu mislili na takvu mogućnost pa nisu ni jasno definirali mogu li knjižnice posuđivati e-čitače. Sony je na tom polju otišao najdalje i kreirao sustav za posuđivanje svojih e-knjiga preko lokalnih knjižnica koje imaju njihove e-čitače.  (Library finder).
Jesu li e-čitači samo zgodne igračke kojih ćemo se zasititi čim stigne nešto novo i bolje, ili je njihova budućnost zagarantirana tek će se pokazati.
A kakva je njihova budućnost u knjižnicama, također će biti zanimljivo poglavlje za pročitati.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 21 Prosinac 2010 09:01