Print this page
Friday, 23 October 2020 12:03

Tko FULIR-a*, profitira!

Written by 

*FULIR-ati (prez. FULIR-am) – pohranjivati cjelovite tekstove radova u FULIR - institucijski repozitorij IRB-a

Europska komisija već dugi niz godina podupire inicijativu otvorenog pristupa znanstvenim publikacijama. Slijedeći europske i svjetske trendove, IRB je kao prva ustanova u Hrvatskoj propisao obvezu pohrane cjelovitih tekstova svih radova svojih zaposlenika u institucijski repozitorij FULIR. Obveza je na snazi od travnja 2015. godine te je obvezujuća za sve djelatnike IRB-a, koji u FULIR moraju pohraniti digitalnu kopiju svih svojih znanstvenih, stručnih i popularnih radova te im, kada je god to moguće, osigurati otvoreni pristup.

 

Repozitorij je implementirala Knjižnica IRB-a, koja ga i održava i razvija, te pruža podršku djelatnicima IRB-a vezano uz pohranjivanje radova.

 U FULIR se mogu pohranjivati sve vrste radova:

- radovi objavljeni u časopisima
- radovi objavljeni u zbornicima konferencija
- ocjenski radovi (doktorske disertacije, magistarski radovi)
- monografije
- poglavlja u knjigama
- razni izvještaji
- prilozi s konferencija koji nisu objavljeni u zbornicima s konferencija (npr., poster, PPT prezentacija)
- video zapisi
- audio zapisi
- istraživački podaci i dr.

 U FULIR se prijavljujete LDAP korisničkim podacima (početan dio adrese e-pošte, bez nastavka @irb.hr, lozinka je identična onoj za provjeru e-pošte na webmailu). Zahvaljujući interoperabilnost između CROSBI-ja i FULIR-moguće je jednostavno 'povući' bibliografske zapise iz CROSBI-ja i automatski ih upisati u FULIR.

FULIR omogućuje preuzimanje bibliografskih zapisa vaših radova iz drugih baza podataka kao što su arXiv i PubMed, a moguće je i učitati metapodatke iz BibTeX datoteke.
Za radove objavljene u časopisima, u FULIR-u je moguće automatski provjeriti koju inačicu teksta smijete pohraniti u repozitorij, s podacima iz baze podataka Sherpa/Romeo. Najtočnije podatke o tome koju inačicu rada možete samoarhivirati u institucijski repozitorij možete pronaći u tzv. ugovoru o prijenosu autorskih prava (engl. Copyright Transfer Agreement), ukoliko ste isti potpisali s izdavačem prilikom objavljivanja rada, ili na mrežnim stranicama izdavača određenog časopisa. Ukoliko imate ikakvih dvojbi ili pitanja vezano uz pohranjivanje radova u FULIR, slobodno se obratite djelatnicima Knjižnice IRB-a koji će vam rado pomoći.

 U FULIR-u su osim znanstvene produkcije djelatnika IRB-a pohranjeni i digitalizirani Godišnji izvještaji IRB-a, Annual Reporti IRB-a, te Znanstveno glasilo IRB-a – "Ruđer". Digitaliziran je i dio dokumentarne građe Instituta.

 

Last modified on Friday, 23 October 2020 12:37