Print this page
Friday, 13 March 2009 10:38

Dvadeseti rođendan World Wide Weba!

Written by 

U ožujku 1989. g. tada slabo poznati fizičar Tim Berners-Lee napisao je dokument pod nazivom “Information management: A proposal” u kojem je opisao način prijenosa informacija putem interneta korištenjem hiperteksta, tj. jednostavnim “klikanjem”,  što je promijenilo svijet nekoliko godina kasnije.

Taj je dokument bio osnova za razvoj World Wide Web-a. Njegov je šef dokument komentirao sa “Nejasno, ali uzbudljivo…” i ipak mu je dozvolio nastavak rada. ;)

Možda niste znali da je Tim Berners-Lee (kojeg sam osobno upoznala na jednom od skupova o digitalnim knjižnicama devedesetih godina, a u sjećanju mi je ostao kao  jako simpatičan, neposredan i jednostavan) World Wide Web “izumio” za potrebe velikog CERNovog projekta Large Hadron Collider (LHC) , kako bi podupro zajednički rad i razmjenu znanja/dokumenata među stručnjacima angažiranim na projektu.  Isto tako malo tko zna da je prvi sustav zasnovan na hipertekstu Berners-Lee zacrtao još 1980. i opisao u dokumentu Enquire. Soba u kojoj je radio na CERNu bila je mala podrumska prostorija do koje je moguće doći kroz uske i mračne hodnike (moram priznati da me bilo strah prolazeći)  i sigurno nije odražavala visoki status i priznavanje nadređenih.  Možda je i to bio jedan od razloga da je Tim Berners-Lee već 1994. prešao na MIT. Definitivno jedan od najvećih umova u području računalnih znanosti.

Last modified on Monday, 07 March 2011 10:40